مرزهای عاطفی در روابط

by | شهریور 20, 1401 | خودشناسی, رابطه زن و مرد | 0 comments

تا زمانی که یاد نگیری مرزهای عاطفیت رو تعیین کنی، جهان همچنان به تو سخت خواهد گذشت. و این موضوع حتی شامل خانواده هم میشه! فکر کردی منظورمون از مرزهای عاطفی، در مورد روابط عاشقانه است؟ نه، روابط عاشقانه، جزئی از روابط عاطفی هستن.

اما سوال بزرگ اینه که چطور میشه مرزهای عاطفی رو در روابط تعیین کرد؟ چطور بفهمم محدودیت‌های مرزهای عاطفی من مشکلی دارن؟ جوابش سادس! ما نیازی به دخالت در زندگی دیگران و درگیری عاطفی با زندگی مردم نداریم. مگر اینکه از ما کمک یا نصیحت بخوان یا اعمالشون مستقیماً روی ما تاثیر بگذاره.

مرز در یک رابطه یعنی تو خودت رو در اولویت قرار میدی، و نیازهای عاطفی خودت بر نیازهای دیگران اهمیت میدی. همچنین به این معناس که نه گفتن رو یاد بگیری و نگران قضاوت یا طرد دیگران نباشی. اجازه ندی اعمالت ناشی از جلب رضایت دیگران باشن.

تعریف مرزهای رابطه

مرزهای عاطفی به این معنی که مسئولیت اعمال و احساسات خودت رو بپذیری در حالی که مسئولیت احساس یا رفتار دیگران رو به عهده نگیری.

نکته قابل توجه اینه که تو نمی‌تونی از طرف دنیا فکر یا عمل کنی. و این شامل همسرت، شریک زندگیت، خواهر و برادرت، رئیس و حتی والدینت میشه!

چرا مرزهای عاطفی در روابط مهم هستن؟

مرزهای عاطفی مهمن چون به تو یک رابطه سالم میدن! اغلب، عزت نفس پایین دلیل تعیین مرزهای ضعیف هست. کسایی که عزت نفس بالایی دارن یا کسایی که خودگویی منفی ندارن، کنترل زندگیشون رو در دست دارن و می‌دونن چی میخوان یا چی نمی‌خوان!

اما چرا تعیین مرزها برای ما دشوار هستن؟

دلیلش سادس. از ویژگی‌هایی مثل نوع دوستی یا از خودگذشتگی به حدی تجلیل میشه، که وقتی شروع به ابراز وجود می‌کنی. شروع به نه گفتن می‌کنی، و رفتار و سبک زندگیت رو برای مراقبت از خودت تنظیم می‌کنی، میترسی خودخواه به نظر بیای! طرد بشی. چون یک فرد خودسر و مستقل دوست‌داشتنی نیست.

با این‌حال، این روش درستی نیست، وقتی مرزهای عاطفی رو تعیین نمی‌کنی، و شروع به ترحم به خودت می‌کنی. و احساس می‌کنی قربانی هستی. و مثل یک قربانی رفتار می‌کنی. اگر مثل یک تکه حصیر زیر پای مردم باشی به مرور عوارض خودش رو نشون میده!

در نهایت احساس می‌کنی زندگیت رو برای چیزهایی که برات مهم نبوده تلف کردی. و صرفاً به دلیل ترسهایی که نمی‌تونی ازشون خارج بشی زندگیت رو هدر دادی.

یاد بگیرید که چگونه مرزهای عاطفی سالم را تعیین کنید
مرزهای عاطفی در روابط 4

دلایلی که تعیین حدود و مرزهای عاطفی حیاتی هستن

برای محافظت از خودت

مرزها شخصی مهمن، چون قبل از کمک به دیگران باید از خودت محافظت کنی. تا در نهایت تبدیل به یک سیبل که همه چیز به سمتش پرتاب میشه نباشی. آیا تو اون کسی هستی که همه کارها رو برای روز جشن خانوادگی انجام میدی در حالی که دیگران لذت می‌برن؟ و برای خودشون وقت میزارن؟ این یک نشونه ظریفه که رفتار تو رو بدیهی می‌دونن. تعیین مرزهای عاطفی در اوایل رابطه بسیار مهم هست. چون زمانش نمیرسه که مردم احساسات تو رو تصور کنن و تو مجبور به انجام کارهایی خواهی شد که واقعاً نمیخوای.

برای جلوگیری از دستکاری روانی یا منیپولیت شدن توسط دیگران

قرار نیست همه به تو صدمه بزنن، اما ناخوداگاه وقتی در تعیین مرزها شکست می‌خوری، افراد سواستفاده‌گر احساسی تمایل دارن تو رو دستکاری روانی کنن. این موضوع به‌خصوص در روابط طولانی مدت و ازدواج ها که یک شریک بیشتر به دیگری وابسته هست اتفاق میفته. آیا خودت رو در حال حل مشکلات همسرت میبینی؟ آیا نیازها و خواسته‌های خودت رو بخاطر رضایت اونها نادیده میگیری؟ مرزها شخصیت تو رو حفظ می‌کنن و جلوی دستکاری روانی دیگران رو می‌گیرن.

برای شاد بودن

بله! به همین سادگی! دختر خوب و پسر خوب بودن ممکنه یک تعریف به نظر برسه، اما نه زمانی که هویت تو رو زیر پا بگذاره. برای اینکه این اتفاق نیفته به اعماق وجود خودت برو و از خودت بپرس این بره فداکار بودن تو رو خوشحال میکنه یا نه؟

قطعاً پاسخت منفی هست. مشکل عدم تعیین مرزها این هست که، در نهایت به افراد زیادی اجازه ورود به زندگیت رو میدی. رک و پوست کنده بعضی‌هاشون لیاقت حضور در زندگیت رو ندارن. ممکنه افرادی باشن که همیشه باهات بدرفتاری می‌کنن، و ناخواسته تو رو در معرض آسیب‌های زیادی قرار میدن. فقط به این دلیل که این آدمها به تو نیاز دارن، نباید اجازه بدی تا بهت صدمه بزنن. می‌تونی بگی وقتی به من بی‌احترامی می‌کنی من احساس تجاوز دارم. چون در گذشته این کار رو انجام دادی نمی‌تونم بهت اعتماد کنم.

قانون اساسی تعیین مرزهای عاطفی چی هست؟

قانون اساسی تعیین مرزهای عاطفی خوب این هست که ابتدا به خودت و قلب خودت احترام بگذاری. تو نمی‌تونی اجازه بدی احساسات دیگران بر احساسات خودت ارجحیت داشته باشه. ادامه مقاله تعیین مرزهای عاطفی رو در سایت زیما دنبال کنید.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *