اختلال شخصیت مرزی چیست؟
در اختلال شخصیت مرزی! همه چیز ناپایدار به نظر میرسه. روابط، خلق و خو، تفکر، حتی هویت فرد؛ اگر به اختلال شخصیت مرزی مبتلا باشی، احساس میکنی در یک ترن هوایی هستی. نه فقط بهخاطر احساسات یا روابط ناپایدار، بلکه به دلیل احساس متزلزل بودنت. تصورت نسبت به خودت، علایق، سلایقت و حتی چیزهایی که نمیپسندی به طور مکرر و به نحو گیج کننده و نامشخصی تغییر میکنه.
افراد مبتلا به شخصیت مرزی به شدت حساس هستن. چیزهای کوچیک میتونه باعث واکنش شدید در اونها بشه. وقتی که ناراحت میشن در آرم شدن مشکل دارن. قطعاً درک اینکه چطور این نوسانات عاطفی و ناتوانی در کنترل و تسکین خودشون منجر به آشفتگی در روابطشون و رفتارهای تکانشی و بیپروایی میشه آسون هست.
افراد مبتلا به borderline personality disorder وقتی در گیرودار احساسات شدید هستن، نمیتونن درست فکر کنن و آروم بمونن. ممکنه حرفاهای آزار دهندهای بگن، یا رفتارهای پرخطر یا نامناسب نشون بدن، و بعد از اون احساس گناه یا شرمندگی داشته باشن. ممکنه فکر کنین فرار از این چرخه دردناک غیر ممکنه، اما با درمانهای موثر اختلال شخصیت مرزی و یادگیری مهارتهای مقابلهای میتونن احساس بهتری داشته باشن و دوباره کنترل افکار و احساسات، اعمالشون رو به دست بگیرن.
9 علامت و نشانهی شخصیت مرزی (BPD)
متخصصان سلامت روان علائم شخصیت مرزی رو به 9 دسته اصلی دسته بندی میکنن. برای تشخیص BPD، باید حداقل پنج مورد از این علائم وجود داشته باشه. علاوه بر این، این علائم باید طولانی مدت باشن (معمولاً در نوجوانی شروع میشن) و روی بسیاری از بخشهای زندگی فرد تأثیر داشته باشن:
- ترس از رها شدن
افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی از رها شدن، تنها موندن وحشت دارن. حتی اتفاقات ساده و بیضرر مثل دیر رسیدن عزیزانشون به خونه میتونه باعث ترس شدید اونها بشه. ممکنه خودش رو با تلاشهای دیوانهوار برای نگه داشتن طرف مقابل نشون بده. ممکنه التماس کنه، بچسبه، شروع به دعوا کنه، که متاسفانه نتیجه عکس داره و باعث دور شدن دیگران میشه.
- روابط ناپایدار
کسانی که به این اختلال دچار هستن، تمایل به روابط کوتاه مدت و شدید دارن. ممکنه به سرعت عاشق بشن، و احساس کنن با فرد جدید حال خوشی دارن ولی به سرعت ناامید بشن. روابط اونها هیچ حد وسطی نداره یا کامل و پرفکته یا وحشتناک به نظر میرسه. اطرافیان اونها ممکنه دچار خشم نفرت یا ضربه عاطفی بشن.
- تصویر نامشخص یا در حال تغییر
وقتی که شخصی درچار اختلال شخصیت مرزی باشه به طور معمول احساسش ناپایدار هست. ممکنه گاهی نسبت به خودش احساس خوبی داشته باشه، یا گاهی از خودش متنفر باشه. حتی نمیدونه که در زندگی کیه و چی میخواد و مرتباً شغل، دوست، معشوق، مذهب، هدف یا هویت جنسیشو تغییر بده.
- رفتارهای تکانشی و خودتخریبی
افراد مبتلا به شخصیت مرزی ممکنه از خودشون رفتارهای مضر و احساسی بروز بدن. مثلاً بهطور ناگهانی خریدی انجام بدن که توانایی پرداختش رو ندارن. پرخوری کنن، درگریر رابطه جنسی پرخطر بشن، یا در مصرف الکل و مواد مخدر زیادهروی کنن. ممکنه در لحظه احساس بهتری به اونها بده ولی در نهایت به خود و اطرافیانشون آسیب میزنه.
نشونههای دیگهی این اختلال:
- خودآزاری
خودآزاری، خودکشی در مبتلایان اختلال شخصیت مرزی رایج هست. مواردی مانند بریدن، سوزاندن خود و افکار خودکشی از نشانه های این اختلال هست.
- نوسانات عاطفی شدید
ممکنه لحظهای احساس خوشبختی کنن و لحظهای دیگه ناامید باشن. نوسانات خلقی شدید هستن و برخلاف اختلال دو قطبی فقط چند دقیقه یا چند ساعت طول میکشن.
- احساس پوچی مزمن
افرادی که به شخصیت مرزی دچار هستن اغلب اوقات در مورد احساس خالی بودن صحبت میکنن. انگار که یک سوراخ و حفره در وجودشون هست. و در نهایت ممکنه احساس کنن هیچی یا هیچکسی نیستن. برای پر کردن این احساس ناراحت کننده به چیزهایی مثل مواد مخدر، غذا، رابطه جنسی رو میارن.
- خشم انفجاری
افراد مبتلا به BPD ممکنه عصبانیت شدید و خلق تنگ رو تجربه کنن. وقتی که فیوزشون روشن شد، دیگه در کنترل خودشون مشکل دارن. فریاد میزنن، اشیا رو پرتاب میکنن… این نکته رو در نظر داشته باشید که این خشم همیشه به سمت بیرون نیست و ممکنه از خودشون عصبانی باشن.
- مشکوک بودن و عدم تماس با واقعیت
افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اغلب پارانویا دارن و در مورد انگیزههای دیگران مشکوک هستن. تحت تاثیر استرس ممکنه ارتباطشون با واقعیت رو از دست بدن. و احساس فاصله گرفتن از بدن و خارج شدن از بدشون رو داشته باشن.
روانشناسی زیما و اختلال شخصیت مرزی
روانشناسان و مشاوران زیما برای درمان، شخصیت مرزی BPD در کنار شما هستن، برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه درمان روشهای کنترل این اختلال مقالات روانشناسی زیما رو دنبال کنید.
0 Comments