17 نشانه رابطه عاطفی سالم

by | دی 27, 1401 | رابطه زن و مرد | 0 comments

نشانه های رابطه عاطفی سالم، میتوانند به شما در تشخیص میزان خوب بودن، رابطه عاطفیتان کمک کنند. داشتن یک رابطه عاطفی سالم از نیازهای اولیه بشر در روابط اجتماعی‌اش است. اما باید به این نکته توجه داشت که انتظارات افراد از روابط سالم با یکدیگر یکسان نیست، دلیل این امر هم واضح است: تفاوت‌های فردی، تفاوت شرایط و … افراد مختلف در روابط نیازهای متفاوتی دارند و حتی نیازهای مختلف آن‌‌ها، در خصوص ارتباطات، محبت، فضا، سرگرمی‌ها یا ارزش‌های مشترک و غیره ممکن است با گذر زمان دستخوش تغییر شوند. به ‌عنوان مثال، رابطه ای که در 20 سالگی شما اتفاق می‌افتد ممکن است هیچ شباهتی به رابطه ای که در 30 سالگی می‌خواهید، نداشته باشد.

به طور خلاصه، باید گفت که “رابطه سالم” گستره وسیعی دارد، زیرا آن‌چه باعث پیشرفت یک رابطه می‌شود به نیازهای افراد در آن رابطه بستگی خواهد داشت. اما به طور کلی شکوفایی روابط عاطفی سالم، چند نشانه کلیدی و ثابت دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

1. ارتباط متقابل دارید

معمولا افرادی که رابطه عاطفی سالمی‌دارند، در خصوص مسائل مختلف زندگی شان، مانند موفقیت‌ها، شکست‌ها، احساسات، استرس کاری یا دوستی یا حتی مسائل جدی تر مانند مشکلات سلامت روان یا نگرانی‌های مالی و غیره با شریک عاطفی خود به راحتی صحبت می‌کنند.

شریک عاطفی هم باید به صحبت‌های طرف مقابلش، بدون قضاوت کردن، گوش دهد و سپس دیدگاه خود را به اشتراک بگذارد. به یاد داشته باشید، این یک ارتباط دو طرفه است و طرف مقابل، درباره افکار و نگرانی‌هایش با شما صحبت می‌کند. بنابراین باید هر دو برای یکدیگر وقت بگذارند، مشتاقانه منتظر فضای مکالمه باشند و از آن لذت ببرند و هر دو خود واقعی شان باشند. علاوه بر این، برای به اشتراک گذاشتن شادی‌ها، نگرانی‌ها، رویاها و ایجاد صمیمیت بیشتر، ارتباط متقابل، راهی موثر است.

2. اعتماد متقابل خیال شما را راحت کرده است

صداقت هم یکی دیگر از نشانه های رابطه عاطفی سالم است؛ به همین دلیل، بهتر است با طرف مقابل، صادق باشید. این باور را داشته باشید که طرف مقابل به شما خیانت نمی‌کند، دروغ نمی‌گوید و رازهایش را از شما پنهان نخواهد کرد، البته هر رازی نیاز به گفته شدن ندارد!!

اگر بخواهیم مفهوم وسیع‌تر اعتماد متقابل را بررسی کنیم، باید گفت که شرکای عاطفی باید به یکدیگر احساس امنیت و آرامش دهند. بنابراین در یک رابطه عاطفی سالم، لازم است، همواره این اطمینان را داشته باشید که طرف مقابل به شما آسیب جسمی‌ یا روحی وارد نمی‌کند، بهترین منافع را برای شما در نظر دارد و برای عقاید و نظرات شما احترام قائل شده و حتی در اجرای آن‌ها مشوق شما خواهد بود.

 به طور خلاصه باید گفت، برای داشتن یک رابطه سالم، باید اعتماد کنید و قابل اعتماد باشید تا هر دو بتوانید، با خیال راحت یک رابطه محکم را پایه ریزی کنید.

نشانه های یک رابطه عاطفی سالم
اعتماد متقابل در رابطه عاطفی

3. هویت فردی هردوی شما حفظ می‌شود

لازمه داشتن رابطه عاطفی سالم، داشتن مقداری وابستگی متقابل است. وابستگی متقابل به این معناست که برای حمایت متقابل به یکدیگر تکیه کرده و مورد تأیید و محبت شریک عاطفی تان قرار گیرید، اما هم چنان هویت خود را به عنوان یک فرد مستقل حفظ کرده این ارتباط بر روی عزت نفس شما تاثیری نداشته باشد.

در روابط سالم عاطفی، با این که در کنار یکدیگر هستید، اما باید همواره به این نکته توجه داشته باشید که برای برآورده شدن همه نیازهای خود به یکدیگر وابسته نیستید. شما هنوز دوستان و ارتباطاتی خارج از این رابطه دارید و می‌توانید وقت خود را صرف پیگیری علایق و سرگرمی‌های شخصی خود کنید.

4. به یکدیگر توجه می‌کنید

رابطه عاطفی، نیازمند توجه است. هم توجه به رفتارها هم توجه به فرد مقابل. فراموش نکنید که یکی از مهمترین دلایلی که باعث می‌شود افراد وارد یک رابطه عاطفی شوند، نیاز به توجه و ارزشمندی است. به همین دلیل یکی از نشانه‌ها و دلایل موفقیت یک رابطه ی سالم، این است که به یکدیگر به اندازه‌ی کافی توجه کنید.

5. از حرف زدن در مورد مشکلات و سوتفاهم‌ها نمی‌ترسید

طرف مقابل شما در یک رابطه ی عاطفی، بخش بسیار مهمی ‌از زندگی شماست. به همین دلیل، خیلی مهم است که بتوانید راحت و بدون استرس، با او درباره همه چیز صحبت کنید. این صحبت‌ها، هم می‌توانند مربوط به مشکلات شخصی شما باشند هم مربوط به خود رابطه یا حتی طرف مقابل.

در هر صورت، نکته‌ای که مهم است، این است که بتوانید با خیال راحت و بدون هیچگونه نگرانی با او صحبت کنید.

6. زبان عشق یکدیگر را می‌شناسید

بله زبان عشق… زبان عشق یک فرد به این معنی است که او چگونه عشق خود را ابراز می‌کند یا دوست دارد عشق چگونه به او ابراز شود. به طور مثال هدیه دادن، صحبت کردن، گردش و تفریح، پیام‌های عاشقانه و… برای داشتن یک رابطه‌ی بهتر، باید هم زبان عشق طرف مقابل را بدانید، هم زبان عشق خود را به او ابراز کنید.

اجازه دهید با یک مثال، این موضوع را روشن کنیم: برخی افراد، عادت دارند وقتی فرد مقابلشان به مسافرت یا حتی خرید می‌رود، دائم پیگیر احوال او باشند (این ابراز عشق را با بددلی و شکاک بودن اشتباه نگیرید.). در مقابل، اشخاص دیگری هم هستند که ترجیح می‌دهند مزاحم اوقات طرف مقابل نشوند و پیگیر احوال او نباشند.

در چنین شرایطی ممکن است شما دچار سوتفاهم شوید. به طور مثال تصور کنید طرف مقابل به شما بدبین است که دائم پیگیر شماست. در صورتی که او فقط دوست دارد از احوال شما با خبر باشد.

7. در خصوص یکدیگر کنجکاوی می‌کنید

یکی از ویژگی‌های کلیدی و نشانه های رابطه عاطفی سالم و طولانی مدت، کنجکاوی است. کنجکاوی در رابطه به این معناست که شما به افکار، اهداف و زندگی روزمره شریک عاطفی خود علاقه مند هستید و از صمیم قلب برای او بهترین‌ها را می‌خواهید. اگر  نسبت به جنبه‌های مختلف رابطه عاطفی‌تان، رضایت کامل ندارید، باید برای برطرف کردن این مشکلات، تغییراتی را در ساختار رابطه خود در نظر بگیرید و درباره آن صحبت کنید.

 در یک رابطه نباید به دنبال این باشید که او در گذشته، چه کسی بوده و یا در آینده چه کسی باید باشد، بلکه باید نسبت به یکدیگر، ذهنیت انعطاف پذیری داشته باشید و با یک نگاه واقع گرایانه، خود واقعی شریک عاطفی تان را ببینید و به شخصیتش اهمیت دهید.

8. زمان‌هایی را به کارهای انفرادی اختصاص می‌دهید

افراد معمولا در روابط سالم سعی می‌کنند تا بیشتر با یکدیگر وقت بگذرانند و این کار را برای خود در اولویت قرار می‌دهند، حتی اگر این زمانی را که با هم وقت می‌گذرانند، با نیازهای شخصی، کار و سایر تعهدات، ترتیبات زندگی و غیره مغایرت داشته باشد. در نظر داشته باشید، گاهی اوقات، انسانها به فضا و زمانی برای تنها شدن نیاز دارند تا در این زمان، تنهایی استراحت کنند، یک سرگرمی‌ را دنبال کنند یا به دیدن دوستان یا خانواده بروند.

 بنابراین برای داشتن یک رابطه عاطفی سالم، نیازی نیست، همه کارها را در کنار هم انجام دهید، همیشه با هم وقت بگذرانید و یا این باور را داشته باشید، زمانی که از هم دور هستید به رابطه آسیب وارد می‌شود. رابطه شما باید فضایی برای بیان فردیت، انتخاب‌ها، نیازها و شخصیت شما داشته باشد.

نشانه های یک رابطه عاطفی سالم
17 نشانه رابطه عاطفی سالم 4

9. کنار یکدیگر به شما خوش می‌گذرد

گاهی اوقات چالش‌ها یا ناراحتی‌های زندگی روزمره ممکن است، بر روی یکی از شرکای عاطفی یا هر دوی آن‌ها تاثیر بگذارد و در اثر این فشارها، لحن یکی از آن‌ها به طور موقت تغییر کند و برقراری ارتباط معمولی با مشکل مواجه شود.

بنابراین برای حفظ رابطه و داشتن یک رابطه سالم باید در زمان‌هایی که سرحال هستید و حال و هوای مناسبی دارید، با یکدیگر شوخی کنید و بخندید. خلق چنین لحظاتی، به کاهش تنش‌ها کمک می‌کند و باعث می‌شود رابطه‌ی شما در روزهای سخت، ساده‌تر شود.

10.بعضی کارها را باهم انجام می‌دهید

کار تیمی ‌در روابط سالم عاطفی، زمانی انجام می‌شود که یک رابطه قوی دو نفره داشته باشید. زیرا در کارهای تیمی ‌با هم کار می‌کنید و از یکدیگر حمایت می‌کنید. حتی زمانی که خواسته طرف مقابل خود را با چشم نمی‌بینید و یا هدفی که برای آن کار می‌کنید، با خواسته شما مغایرت داشته باشد.

به طور خلاصه، در روابط سالم، زمانی که به یکدیگر نیاز دارید، از هم پشتیبانی می‌کنید و مطمئن هستید که در مواقع سختی می‌توانید برای کمک گرفتن روی هم حساب باز کنید.

11.به تعارض‌ها رسیدگی می‌کنید

گاهی اوقات ممکن است، در یک رابطه عاطفی سالم، با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشید و هر از گاهی نسبت به یکدیگر احساس عصبانیت و ناامیدی پیدا می‌کنید. این گونه تعارض‌ها به معنای رابطه ناسالم نیست. بنابراین در روابط عاطفی باید به تعارض‌ها رسیدگی کرده و در مورد تفاوت‌های خود مودبانه، صادقانه و با احترام صحبت کنید و شرکایی که بدون قضاوت یا تحقیر به تعارض‌ها رسیدگی می‌کنند، غالبا می‌توانند یک سازش یا راه حل موثر پیدا کنند.

12. با بحثها درست برخورد می‌کنید

هر زوجی با یکدیگر بحث و دعوا می‌کنند. در این بین دو نکته وجود دارد:1- دعوا یک امر طبیعی است. 2- نیازی نیست همه‌ی دعواها به نتیجه برسند و نظر شما را یکسان کنند.

هر زوجی دعوا می‌کنند. اما برخلاف آنچه ممکن است فکر کنید، نیازی به رفع هر مشکلی ندارید. در واقع، وجود تعداد انگشت شماری از موضوعات که شما دو نفر هرگز درباره آنها توافق نخواهید کرد، اشکالی ندارد. گاهی اوقات، این که با مخالفت، موافقت کنید کاملاً خوب است. این موافقت، یک مبارزه سالم است. “در روابط سالم، حداقل پنج موضوع وجود دارد که “قابل مذاکره نیستند.” آنها مسائلی هستند که هر دوی شما در مورد آنها اختلاف نظر دارید و این امر، کاملا طبیعی است و نیازی نیست تغییری روی آن ایجاد شود.

13.در قبال یکدیگر مسئولیت پذیر هستید

در روابط عاطفی سالم باید هر فرد، مسئولیت مناسبی را برعهده بگیرد و به صورت کامل قبول کند که مسئول اعمال و گفتار خویش است. بنابراین باید برای داشتن یک ارتباط ایده آل، از سرزنش کردن طرف مقابل بپرهیزید، به اشتباهات خود اعتراف کرده، عذرخواهی کنید و برای بهبود روابط خود، تغییرات مثبت ایجاد کنید.

در چنین رابطه‌ای هر دو طرف رابطه، نسبت به یکدیگر مسئول هستند، شما باید مسئولیت‌‌های خود را به خوبی انجام دهید . نیازها و خواسته‌های عاطفی و فیزیکی یکدیگر را کوچک نشمارید و به آن‌ها احترام بگذارید.

14.صبر و فداکاری به خرج می‌دهید

از نشانه‌های یک ارتباط سالم عاطفی، صبر و فداکاری طرفین است. گرچه امروزه این ویژگی‌ها در افراد کم‌تر دیده می‌شود و جای خود را بیشتر به خودخواهی داده است. اما بدون فداکاری و ایثار، ممکن است رابطه شما به خطر افتاده و در سراشیبی نابودی بیفتد.  اما در یک ارتباط سالم باید، خواسته‌ها و آسایش فرد مقابل از خواسته‌های شما مهم‌تر باشد و به عبارتی گاهی اوقات لازم است تا با گذشت و فداکاری از خواسته‌های خود بگذرید تا او به هر چیزی که می‌خواهد برسد و خوشحال باشد.

صبر و فداکاری در یک رابطه عاطفی سالم
صبر و فداکاری در یک رابطه عاطفی سالم

15.در مورد مسائل مالی، آشکار و واضح صحبت کنید

همان طور که گفتیم برای داشتن یک رابطه عاطفی سالم، صداقت حرف اول را می‌زند. این گزینه برای مسائل مالی هم شامل می‌شود. به این صورت که باید با شریک عاطفی خود در مورد میزان درآمد، خرج کردن، سرمایه گذاری و کلیه مباحث مالی به صورت شفاف صحبت کنید و سعی کنید در خصوص مسائل مالی تصمیمات مشترک بگیرید.

16. از رشد یکدیگر حمایت می‌کنید و مشوق هم هستید

به یکدیگر فضای لازم برای رشد در زمینه‌های مختلف شخصیتی، اجتماعی، شغلی و تحصیلی بدهید. این رشد می‌تواند به صورت فردی یا با هم باشد. بنابراین برای داشتن ارتباط سالم و پایدار با شریک عاطفی‌تان، باید به رشد یکدیگر احترام بگذارید و حمایت کنید، بدون این که در مورد آن قضاوت کرده و یا بیش از حد نظر دهید. موفقیت‌های یکدیگر را تایید کنید و زمانی که طرف مقابلتان شکست خورد، از او حمایت کنید.

17. به طور مساوی در رابطه درگیر می‌شوید

یکی دیگر از نشانه‌های ارتباط عاطفی سالم، علاقه مندی یکسان طرفین برای پرورش رابطه است. این امر نشان می‌دهد که هر دو شریک از نظر عاطفی، به اندازه‌ی یکسانی در رابطه سرمایه گذاری کرده اند. برای این  کار هم باید در کنار یکدیگر باشند و به احساسات و نیازهای یکدیگر توجه کنند.

سخن آخر

برای داشتن یک رابطه عاطفی سالم، باید تفاوت‌های یکدیگر را بپذیرید، به دیدگاه‌های هم توجه کنید، مشکلات را به صورت تیمی ‌حل کنید، کارهای جدید را با یکدیگر امتحان کنید و در مورد اهداف و رویاهای خود با یکدیگر صحبت کنید. اگر از یکدیگر رنجیده خاطر شدید، سعی کنید، مشکلاتتان را با گفتگو حل کنید و از بی اعتنایی و سکوت برای تنبیه شرکای عاطفی خود بپرهیزید.

با رعایت کردن موارد ذکر شده، افراد در کنار یکدیگر، احساس امنیت و آرامش خواهند کرد و در واقع این مهم‌ترین و بهترین نشانه یک رابطه عاطفی سالم است. بنابراین بیایید این موارد را در روابط عاطفی خود در نظر بگیریم تا رابطه‌ای سالم و پایدار داشته باشیم. در صورت بروز هر گونه مشکلات در روابط، توصیه می‌کنیم تا از مشاورین متخصص در این حوزه کمک بگیرید. لازم به ذکر است که دوره‌ی رابطه عاطفی ناقوس عشق، یکی از دوره‌هایی است که میتوانید از آن برای بهبود شرایط رابطه عاطفی خود استفاده کنید.

علاوه بر این، مطالب و مقالات زیر نیز میتوانند به شما کمک کنند.

رابطه سمی

چرا ترک یک رابطه سمی و توهین آمیز سخت است؟

مجموعه مقالات روابط عاطفی

رابطه عاطفی

مجموعه مقالات روابط زن و مرد

فاصله سنی زیاد در رابطه عاطفی

منابع

lifestyle.livemint.com

healthline.com

everydayhealth.com

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *