زمانی که دنبال یک رابطه عاطفی جدید میگردیم، همه مردم در مورد شریک زندگی ایدهآل نظر میدن. وقتی میگم ایدهآل، به شخصی اشاره داره که معتمدِ، شوخ طبعه و جذابه و ویژگیهای خوبه دیگه! جستوجوی ویژگیهای خاص برای شریک زندگی یه چیزه، کمالگرایی در رابطه یک چیز دیگه!
کمالگرا کیه؟
کمال گرا کسیه که از خودش انتظار داره کامل باشه، مدام در تلاشِ جوری زندگی کنه که بی عیب و نقص به نظر بیاد. و تو پذیرش معیارهای غیر از کمالگرایی مشکل دارن. کمالگرایی سازگار، به معنای انگیزه بهترین بودن به ما اجازه میده چیزهای جدید رو تجربه کنیم و خودمون رو به چالش بکشیم و به عنوان فرد رشد کنیم.
کمالگرایی ناسازگار اما، جنبه تاریک این تلاش هست. و میتونه روی روابط ما با اعضای خانواده، همکاران و شرکای ما تاثیر منفی بگذاره. یه دلیل کمالگرایی، طرحواره کمالگرایی هست که میتونین مطالعه اش کنین.

ویژگیهای یک فرد کمالگرا و تاثیر کمالگرایی در رابطه
فکر کردن بیش از حد
دقت در تصمیمگیری چیز خوبیه و به دیگران نشان میدیم که مسئولیتپذیر هستیم، ریسکهای حساب شدهای رو میپذیریم و سعی میکنیم به دیگران آسیب نرسونیم. اما، بیش از حد فکر کردن یعنی شخصی در مورد یک تصمیم یا موقعیت تا جایی نشخوار فکری میکنه که قادر به انتخاب نیست. فرآیند تصمیمگیری از دقت به فلج کننده تغییر میکنه که بهش فلج تحلیلی میگن.
وقتی که فردی بیش از حد فکر میکنه، ممکنه از شریک زندگیش کناره گیری کنه، چون به درون ذهن خودش میره و یک موقعیت رو تجزیه و تحلیل میکنه. ممکن به طور مداوم از دیگران نظر یا دیدگاهشون رو بپرسه و به دنبال اطمینان باشه یا شخص دیگری در نهایت براش تصمیم بگیره.
در تصمیمات تردید دارن
تجزیه و تحلیلهای سنگین پس از تصمیم گیری یک کمال گرا متوقف نمیشه. ذهن اونها دلایل مختلفی رو بهشون نشون میده که ممکن انتخاب درستی نکرده باشن. ترس این لحظات رو هدایت میکنه.
به شدت نگران اشتباه کردنه
هدف اصلی کمالگرا در رابطه اجتناب از درد عاطفیه. بنابراین در مواردی که اشتباهی مرتکب بشه، ممکن احساس درد یا طرد عمیق تری نسبت به اکثر افراد داشته باشه. یک اشتباه! حتی اشتباهی معمولی، باعث ایجاد حس آسیبپذیری اونها میشه و برای یک کمالگرا غیرقابل تحمل هست.
طرد شدن، مخصوصاً توسط کسایی که براشون با اهمیت هستن، بسیار دردناکه. وقتی اشتباهی مرتکب میشه، میتونه آرزوی اونها رو برای پذیرفته شدن ، تایید شدن، دوست داشته شدن و وصل شدن تهدید کنه.
خود انتقادی
جای تعجب نیست که یک کمال گرا از خودش انتقاد کنه. متأسفانه، روایت اونها میتونه کاملاً منفی باشه و در طول روز در یک حلقه تقریباً ثابت اجرا بشه.
متأسفانه، در تلاش برای اجتناب از درد قضاوت دیگران، یک کمال گرا به راحتی خودش رو در قضاوت دائمی خودش قرار میده، چون بر تصمیم گیری و رفتار خودش نظارت شدیدی میکنه.
به تعویق انداختن و اجتناب
اهمال کاری ویژگی قابل مشاهده یک کمال گرا هست. یک کمال گرا در وضعیت شک میتونه خودش رو از نظر عاطفی خسته کنه. و از انجام وظایفش اجتناب کنه. فشار ناشی از احساس نیاز به عملکرد عالی و ترس از شکست میتونه روی یک کمالگرا تأثیرات عاطفی بگذاره. اجتناب از انجام کار تا زمانی که کاملا ضروری باشه برای اونها راحتتر هست.
انتقاد از شریک عاطفی
وقتی یک کمال گرا بیشتر عمرش رو با صدای درونی انتقادی زندگی میکنه و دائماً خودش رو زیر نظر داره، قابل درکه که از شریک زندگیش هم انتقاد کنه. افراد کمال گرا یاد گرفتن که ترسشون از آسیب عاطفی رو با عملکرد خوب و انجام تمام تلاششون برای جلوگیری از اشتباه کاهش بدن.
به خصوص در جمع، جایی که آسیب پذیری در برابر قضاوت دیگران وجود داره، اشاره سریع به یک اشتباه یا اظهار نظر در مورد اینکه چگونه باید رفتار کنه از شریک عاطفیشون، میتونه نشانه ترس اونها از آسیب پذیری باشه. این میتونه به صورت آشفتگی، ناامیدی، عصبانیت و حتی اجبار خودش رو نشان بده.
ترس از صمیمیت
وقتی کسی از خودش انتقاد میکنه، کمتر از نیازها و دنیای عاطفی درونی خودش آگاه میشه. تمرکز اونها به شدت بر دوری از درد متمرکز میشه تا حدی که یک کمالگرا احساس خودش رو نسبت به آنچه که واقعاً ارتباط عاطفی ایجاد میکنه و حفظ میکنه رو از دست بده.
کلام آخر
کمال گراها سعی میکنن با کنترل رفتارها و عملکرد خودشون از آسیب پذیری جلوگیری کنن. نزدیک بودن به کسی، از نظر عاطفی یا فیزیکی، تهدیدی جدی برای امنیت عاطفی اونها هست. این ایده که به کسی نزدیک بشن، تقریباً غیرقابل تحمله ، حتی زمانی که عمیقاً شریک زندگی خودشون رودوست دارن.
زیما پیشنهاد میکنه مقالههای مربوط به طرحواره درمانی رو هم مطالعه کنی. در ضمن یه رابطه عاطفی سالم هم نشونه هایی داره که میتونی توی مقاله نشانه های رابطه عاطفی سالم در موردشون مطالعه کنی.
لازمه بگیم که دورهی رابطه عاطفی ناقوس عشق، یکی از دورههاییه که میتونید از اون برای بهبود شرایط رابطه عاطفیتون استفاده کنین.
اگر به دنبال اطلاعات بیشتری در مورد آمادگی شروع رابطه عاطفی هستین، زیما به شما پیشنهاد میکنه، پادکست آیا من آمادگی شروع یک رابطه عاطفی را دارم رو هم گوش کنین.
اگر هم فکر میکنین برای مدیریت رابطه عاطفیتون به مشاوره نیاز دارین، مشاوره زوج درمانی زیما در خدمت شماست.
0 Comments