طرحواره پذیرش جویی و جلب توجه؛ بگو که من خوبم

by | شهریور 22, 1402 | خودشناسی, طرحواره | 0 comments

اگر با پنج یا بیشتر از این گزاره ها برای شما صدق میکند، به احتمال قوی این طرحواره را دارید.

خیلی نگرانم که مردم در مورد من چه فکری می کنند.

بسیاری از تصمیمات من بر اساس نظر دیگران بوده است.

در موقعیت‌های اجتماعی، از این که مردم مرا قضاوت کنند یا مرا دوست نداشته باشند مضطرب میشوم

 تمایل دارم بسته به اینکه با چه کسی هستم، نحوه رفتار و صحبتم را تغییر دهم.

هیچوقت احساس نمیکنم که هویت قوی و مستقلی دارم.

تحسین و توجه زیاد دیگران باعث می شود احساس ارزشمندی کنم.

می خواهم همه مرا دوست داشته باشند.

داشتن پول و موقعیت برای من واقعا مهم است.

عزت نفس من بسیار به آنچه دیگران در مورد من فکر می کنند بستگی دارد.

من تمایل دارم در مورد آنچه گفته ام یا انجام داده ام تمرکز کنم و نگران باشم که ممکن است به کسی توهین کرده باشم.

دیگر مقالات: کنترل استرس

طرحواره تایید طلبی، چگونه می تواند زندگی ما را تحت تاثیر قرار دهد

یکی از مشکلات اصلی این طرحواره، از دست دادن هویت واقعی و احساسات درونی خود فرد است. اگر به این طرحواره دچار باشیم، آنقدر زمان و انرژی صرف می کنیم تا بفهمیم چه چیزی باعث می شود دیگران ما را دوست داشته باشند که به طور کلی نیازها، احساسات و خواسته های واقعی خود را نادیده می گیریم.

همه انسانها در درون خود، تمایل دارند مورد تایید دیگران باشند- تصور اینکه کسی ما را رد کند یا دوست نداشته باشد بسیار طاقت فرسا است، بنابراین زمان زیادی را صرف میکنیم تا بفهمیم دیگران از ما چه می خواهند که باعث شود آنها ما را دوست داشته باشند.

در نهایت در مورد حرفهایی که زده ایم و کارهایی که انجام داده ایم، دچار نشخوار فکری میشویم و همیشه ناراحتیم.

ظاهرمان واقعاً برای ما مهم است چون فکر میکنیم در تایید ما تاثیر دارد، به همین دلیل ممکن است به بدن، مو، لباس و دارایی‌های مادی خود وسواس پیدا کنیم.

برخی از بیماران ما که این طرحواره را دارند می گویند که وقتی با دیگران هستند هرگز نمی توانند واقعاً آرامش داشته باشند چون دائماً نگران هستند که ممکن است چیزی بگویند که دیگران را ناراحت کند یا احمقانه و خسته کننده به نظر برسد. این امر می تواند باعث اضطراب اجتماعی زیادی شود

از نظر عاطفی ممکن است در نهایت با عزت نفس پایین، احساس پوچی، تنهایی، سردرگمی و در نهایت افسردگی دست و پنجه نرم کنیم.

از آنجا که واقعاً نمی دانیم چه کسی هستیم، نمی توانیم واقعاً در سطح عمیق صمیمی با دیگران ارتباط برقرار کنیم و نیاز ما به ارتباط واقعی به ندرت برآورده می شود.

این طرحواره  باعث حساسیت بیش از حد به طرد شدن هم می شود که همین حساسیت هم تأثیر زیادی بر روابط و وضعیت عاطفی ما دارد. گاهی اوقات ما یک اختلاف نظر را به چشم “رد شدن” می بینیم و به طرف مقابل پرخاش میکنیم یا به شدت ناراحت و احساساتی می شویم.

علاوه بر این واقعاً در زندگی خود احساس رضایت نمی کنیم زیرا اکثر انتخاب هایمان با در نظر گرفتن نیازها و خواسته های خودمان انجام نمی شوند.

ممکن است به شغل‌هایی برسیم که دوست نداریم، روابطی داشته باشیم که سطحی هستند، و سرگرمی‌هایی را صرفاً به این دلیل که «باحال» هستند و از نظر دیگران خوب به نظر می‌رسند، انجام دهیم.

دیگر مقالات: روان درمانی فردی

ریشه های تحولی طرحواره پذیرش جویی و جلب توجه

طرحواره جستجوی تایید ناشی از نیاز عمیق به دوست داشتن و شناخته شدن است.

اینکه دوست داشته باشیم که بقیه ما را دوست بدارند، یک احساس کاملا طبیعی است. این احساس یکی از نیازهای ضروری ما برای بقا است و به زمان غارنشینی اجداد ما برمیگردد. زمانی که ما در قبایل زندگی می کردیم – تنها راهی که میتوانست امینت ما را تضمین کند این بود که در یک گروه باشیم؛ بنابراین اگر “تایید” نمی شدیم احتمالاً بیرون رانده می شدیم و به تنهایی رها می شدیم تا نابود شویم.

تایید خواهی تنها زمانی به مشکل تبدیل می شود که ما را دچار مشکلات عاطفی کند یا مانع دستیابی به رضایت شخصی شود.زیما در ادامه، به این موضوع میپردازد.

طرحواره تاییدخواهی یا همان پذیرش جویی و جلب توجه در خانواده هایی ایجاد می شود که:

1. اهمیت زیادی به “حفظ ظاهر” و نظر دیگران داده می شد.

2. والدین درمورد اینکه فرزندانشان چه سرگرمی ها و علایقی دارند و چه مسیری را در مدرسه باید طی کنند خیلی کنترلگر بودند.

3. جایی که محبت و توجه فقط زمانی صورت می‌گرفت که بچه‌ها به نحوی والدین خود را راضی کنند.

اساساً، در دوران کودکی، تأیید جویان تشویق نمی‌شدند که ایده‌ها، نظرات، علاقه‌مندی‌ها، دوست نداشتن‌ها یا مسیر زندگی خود را توسعه دهند و بنابراین احساس واقعی و پایداری از خود ایجاد نمی‌کنند.

افرادی که روابط مشکلدار را تجربه می کنند ممکن است یک یا چند طرحواره از این سه طرحواره را داشته باشند: طرحواره ایثار، طرحواره انقیاد یا طرحواره تایید طلبی.

همه ما گاهی اوقات ممکن است از تایید اطرافیان خود لذت ببریم. اگر طرح واره ای برای تأیید ایجاد کرده اید، ممکن است اجبار بیش از حدی را تجربه کنید یا نیاز به دریافت تأییدیه از دیگران داشته باشید که می تواند بر تصمیمات شما در مورد آنچه دنبال می کنید و نحوه تعامل شما با مردم تأثیر بگذارد. نکته مهم این است که وقتی این تایید را دریافت میکنید، تا چند ساعت حال خوبی دارید و با احساس طردشدگی بعدی، دوباره حالتان بد میشود.

وقتی این طرحواره فعال می‌شود، به‌طور قابل‌توجهی ممکن است با توجه به آنچه دیگران در مورد ما می‌گویند، خلق و خوی ما تغییر کند، یا سعی کنیم در زمینه‌هایی که برای ما مهم هستند، در تلاش برای کسب تایید، دستاوردهای بالایی داشته باشیم. در نتیجه، ممکن است ناامیدی و اضطراب یا احساس بی اعتباری نسبت به خود واقعی خود را تجربه کنیم. همچنین ممکن است نسبت به هر نوع انتقاد یا رد شدن بسیار حساس شویم. می تواند منجر به هویت های آشفته یا احساس پوچی شود. این طرح واره به ویژه مشکل‌ساز است، زیرا تأیید به عوامل بسیاری فراتر از کنترل ما بستگی دارد، با این حال نشان می‌دهد که ما چه احساسی نسبت به خود داریم. نیاز واقعی پشت این طرحواره این است که به احساس اصلی خود از خود اطمینان داشته باشیم و آنگونه که هستیم، مستقل از نظرات دیگران، شایسته یا دوست داشتنی باشیم.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *