زیما در این مقاله، به این سوال میپردازد که چرا ترک کردن رابطه اشتباه ممکن است سخت باشد؟ وقتی اطرافیان یک فرد متوجه میشوند که او درگیر یک رابطه سمی و توهین آمیز است، از اینکه او این رابطه را ترک نمیکند، تعجب میکنند. شاید شما همان اطرافیان متعجب باشید، شاید هم همان قربانی رابطه سمی باشید… در هر صورت، این نوشته برای شماست.
تمام کردن یک رابطه توهین آمیز و سمی، فرآیندی ترسناک، پیچیده و طاقت فرساست و ممکن است فرد قربانی، چندین بار برای به پایان رساندن یک رابطه تلاش کند ولی موفق نشود.

چرا ترک یک رابطه توهین آمیز سخت است؟
در ادامه این نوشته، به دلایلی میپردازیم که باعث میشوند، ترک رابطه توهین آمیز و سمی سخت باشد.
امید به بهتر شدن اوضاع در رابطه توهین آمیز
ممکن است قربانی، همچنان به شریک زندگی خود امیدوار یا علاقمند باشد و امیدوار باشد که اوضاع بهتر میشود. ممکن است شریک زندگی او به او قول دهد که تغییر میکند.
سو استفاده در روابط توهین آمیز، میتواند دوره ای باشد و یک مرحله توهین آمیز ممکن است با یک دوره شیرین نیز همراه باشد. همین شیرین بودن مقطعی رابطه میتواند باعث شود که قربانی، به ادامه رابطه امیدوار باشد. درصورتی که بازهم سواستفاده های بعدی وجود خواهند داشت.
تجربه ترومای گذشته
افرادی که یک عمر ضربه روحی یا سوء استفاده را تحمل کرده اند ممکن است واکنشهای انجمادی یا تجزیهای را تجربه کنند، به طوری که که انگار بیحس هستند و نمیتوانند اتفاقات را پردازش کنند. این موضوع پاسخگویی در هنگام وقوع سوء استفاده و رابطه توهین آمیز را دشوارتر میکند.
منیپولیت یا دستکاری روانشناختی
ممکن است فرد احساس سردرگمی کند، واقعیت خودش را زیر سوال ببرد، از خودش بپرسد که آیا مسئولیت سوء استفاده ازش رو بر عهده داره یا نه؟ و پس از اینکه فرد آزاردهنده احساس درماندگی، بی ارزشی و ناتوانی را در شخص ایجاد کرد، احساس کند قادر به ترک او نیست. این موضوع باعث میشود که فرد قربانی نتواند برای ترک رابطه اعتماد به نفس کافی داشته باشد.
احساس انزوا در رابطه سمی
سوء استفاده کنندهها شریک زندگی خود را از دوستان و اعضای خانواده جدا میکنند، بنابراین ممکن است فرد احساس کند جایی برای رفتن ندارد. برداشتن چنین گامی و ترک یک رابطه توهین آمیز و سمی بدون سیستم پشتیبانی کار ساده ای نیست…
داشتن فرزند
ترک فردی که والد فرزند شماست، کار سختی است. ممکن است فرد قربانی مایل نباشد زندگی فرزندان خود را مختل کند، خانواده را متلاشی کند و بچهها را از والد دیگرشان دور کند. ترک رابطه با وجود فرزند، خیلی سخته به خصوص اگر فرد والد خوبی باشد اما شریکی بدرفتار داشته باشد. ممکن است تصور کند که با ترک رابطه، از فرزندان خود دور خواهد شد… چه بسا شریک بدرفتار او، او را تهدید هم کرده باشد.
وابستگی مالی
وابستگی مالی یکی دیگر از دلایلی است که باعث میشود افراد نتوانند روابط سمی خود را ترک کنند. ممکن است قربانی، پس انداز یا شغلی نداشته باشد، ممکن است شریک عاطفی او، تمام اموال او را در دست گرفته باشد و …
مواجهه با تهدید در رابطه توهین آمیز
ممکن است فرد آزاردهنده تهدید کرده باشه که در صورت تلاش برای ترک، به شخص قربانی آسیب میرساند. این تهدیدها حتی ممکن است به اعضای خانواده، دوستان یا حیوانات خانگی قربانی هم سرایت کند.
تشخیص ندادن رابطه توهین آمیز و سمی
گاهی اوقات تشخیص اینکه مورد آزار قرار گرفته است برای قربانی سخت است، به خصوص اگر این زوج، سالها با هم زندگی کرده باشند.
مواجهه با فشار جامعه و خانواده برای با هم ماندن
جامعه به صورت خود آگاه و ناخودآگاه تمایل دارد افراد را به حفظ رابطه تشویق کند و البته به هزینه های این روابط سمی نیز توجهی ندارد. هنوز هم در بین برخی افراد، طلاق یک ننگ اجتماعی است و حتی جداییها، شکستهای شخصی تلقی میشوند. در بین برخی افراد و جوامع، همواره یک فشار وجود دارد که از افراد میخواهد تا یک رابطه عاطفی داشته باشند و داشتن رابطه ی سمی، بهتر از نداشتن هیچ رابطه ای است…
تمایل نداشتن به اعتراف درمورد رابطه سمی
گاهی ممکن است شخصی که مورد آزار قرار میگیرد، از اعتراف به دیگران بترسد و خجالت بکشد. قربانی بیشتر وقتها به خاطر مورد آزار قرار بودن سرزنش میشود و همین امر کار او را در اعتراف کردن و صحبت کردن، سخت میکند.

اگر در یک رابطه توهین آمیز و سمی هستید و به ترک رابطه فکر میکنید این جملات را همیشه به خاطر داشته باشید.
- شما مقصر توهین شنیدن خودتان نیستید.
- بدرفتاری عشق نیست.
- سوء استفاده اغلب تشدید میشود.
- شما مسئول زندگی، سلامت روان و … فرد آزارگر نیستید.
و اما روانشناسی توهین!!
در یک جامعه کلامی، مانند جامعه انسانی، پرخاشگری فیزیکی کمتر برای حل و فصل مسائل مربوط به وضعیت مورد استفاده قرار می گیرد و این موارد، بیشتر به تعاملات کلامی موکول می شود. بنابراین، توهین را می توان به عنوان تلاشی برای کاهش موقعیت اجتماعی دریافت کننده و بالا بردن وضعیت نسبی فرد توهین کننده تعبیر کرد.
اگر این منطق درست باشد، میتوانیم فرض کنیم که توهینها اغلب ناشی از خشم و نگرانی بابت ناامنی وضعیت هستند. بسیاری از توهین ها واکنشی هستند: آنها پاسخ هایی هستند به اهانت های واقعی یا خیالی دیگران، به طور مثال، وقتی که هنگام رانندگی، یک نفر به طور ناگهانی جلوی شما میپیچد و شما از او عصبانی میشوید.
هدف از توهین، پایین آوردن جایگاه افراد و تحقیر آنهاست البته این هدف را میتوان به طرز دیگری نیز بیان کرد: توهین کردن به افرادی که در یک سلسله مراتب خیالی، جایگاهی پایینتر از جایگاه ما دارند (البته منظور از ما، مای نوعی است و زیما امیدوار است که شما هیچگاه به کسی توهین نکنید).
در کل میتوان اکثر توهین ها را به چند دسته تقسیم کرد:
1-توهین به جایگاه اجتماعی افراد به طور مثال اشخاصی که مشاغلی مانند رفتگری یا … دارند.
2- توهین هایی که شامل الفاظ جنسی هستند و معمولا برای تحقیر زنان به کار میروند.
3-تحقیر وضعیت ظاهری، نقص ها و بیماری های افراد: به طور مثال، کچل بودن و کم مو بودن افراد، سیاهپوست بودن افراد، معلولیت جسمی افراد و …
توهین کردن چه منطق و فلسفه ای دارد؟
منطق توهین کردن این است که اگر فردی که به او توهین میشود، شرمنده شود، توهین کننده نسبت به قربانی، جایگاه و وضعیت بالاتری پیدا میکند. شاید بتوان گفت برخی از توهینها، ناشی از این هستند که فرد توهین کننده، برای جایگاه خودش نگران است. یا اینکه نگران است تا فرد توهین شونده، نسبت به او جایگاه بالاتری پیدا کند و او را ترک کند یا رابطه آنها تحت تاثیر قرار گیرد. به طور مثال ممکن است یک مرد، دائما همسرش را تحقیر کند تا زن هیچگاه جایگاه خود را بالاتر نداند و برای ترک رابطه، تصمیم نگیرد.
حرف آخر
حال که تا اینجای این نوشته با ما همراه بودید، زیما پیشنهاد میکند که مجموعه مقالات رابطه عاطفی را نیز مطالعه کنید. البته این نکته را هم فراموش نکنید که احتمالا درگیر یک یا چند تا طرحواره هستید که باعث شده اند، شما در این رابطه باقی بمانید؛ به همین دلیل، بهتر است مقالههای مربوط به طرحواره درمانی را هم مطالعه کنید. علاوه بر این، یک رابطه عاطفی سالم هم نشانه هایی دارد ما در مقاله نشانه های رابطه عاطفی سالم در مورد آنها صحبت کرده ایم.
لازم به ذکر است که دورهی رابطه عاطفی ناقوس عشق، یکی از دورههایی است که میتوانید از آن برای بهبود شرایط رابطه عاطفی خود استفاده کنید.
اگر به دنبال اطلاعات بیشتری در مورد آمادگی شروع رابطه عاطفی هستید، زیما به شما پیشنهاد میکند، پادکست آیا من آمادگی شروع یک رابطه عاطفی را دارم را هم گوش کنید.
اگر هم فکر میکنید برای مدیریت رابطه عاطفی خود به مشاوره احتیاج دارید، مشاوره زوج درمانی زیما در خدمت شماست.
0 Comments