همه ما فراز و نشیبهای خودمون رو در زندگی داریم، اما در اختلال دو قطبی این اوجها و فرودها شدیدتر هستن. اختلال دو قطبی باعث تغییرات جدی در خلق و خو، انرژی، تفکر و رفتار فرد میشه. در اوج یک شیدایی افراطی و در پایینترین حد افسردگی رو تجربه میکنن. چرخهی اختلال دو قطبی بیش از یک خلق خوب یا بدِ زودگذر هست، و روزها، هفتهها یا ماهها طول میکشه.
اختلال دو قطبی چطور روی زندگی فرد تاثیر میگذاره؟
بر خلاف نوسانات خلقی معمولی، تغییرات خلقی اختلال دوقطبی انقدر شدیدِ که تو عملکرد شغلی یا تحصیلی فرد اختلال ایجاد کنه. و به روابطش آسیب برسونه و توانایی فرد رو برای عملکردهای روزانه مختل کنه.
در طول دورهی شیدایی ممکنه فرد به طور ناگهانی شغلش رو رها کنه. یا مبلغ هنگفتی از کارتهای اعتباریش هزینه کنه، یا بعد دو ساعت خواب احساس آرامش کنه.
در طول دورهی افسردگی، ممکنه انقدر خسته باشه، که نتونه از رختخواب بیرون بیاد. دچادر خودبیزاری و ناامیدی از بیکاری و بدهکاری بشه.
اختلال دوقطبی بر سطح انرژی، قضاوت، حافظه، تمرکز، اشتها، الگوهای خواب، میل جنسی و عزت نفس فرد تأثیر میگذاره. علاوه بر این، اختلال دوقطبی با اضطراب، سوء مصرف مواد و مشکلات سلامتی مانند دیابت، بیماری قلبی، میگرن و فشار خون بالا مرتبط هست.
شخصیت دو قطبی چطور و در چه سنی شکل میگیره؟
علل ایجاد اختلال دو قطبی به طور کامل شناخته نشده، اما به نظر میرسه که ارثی باشه. اولین دوره شیدایی یا افسردگی این اختلال معمولاً در سالهای نوجوانی یا اوایل بزرگسالی بروز پیدا میکنه. علائم ممکنه ظریف و گیج کننده باشه، نادیده گرفته بشه یا اشتباه تشخیص داده بشه. و باعث ایجاد رنج غیرضروری برای فرد بشه. از اونجایی که اختلال دوقطبی بدون درمان تشدید میشه، مهمه که با علائم آشنا بشید. شناخت مشکل اولین قدم برای برگشت به مسیر زندگی درست و احساس بهتر هست.
علائم و نشانههای دوقطبی
اختلال دوقطبی در افراد مختلف ممکنه بسیار متفاوت به نظر برسه.علائم از نظر الگو، شدت و فراوانی بسیار متفاوت هست. بعضی افراد بیشتر مستعد ابتلا به شیدایی یا افسردگی هستن، در حالی که برخی دیگه به طور مساوی بین این دو تغییر میکنن.برخی مکرر دچار اختلال میشن، برخی کمتر!
چهار نوع اپیزود خلقی در اختلال دو قطبی وجود داره: مانیا، هیپومانیا، افسردگی و دورههای مختلف.
علائم شیدایی در اختلال دوقطبی
در مرحله شیدایی، تجربه احساس انرژی، خلاقیت و سرخوشی رایج هست. اگر فرد در حال تجربه شیدایی باشه، ممکنه با سرعت صحبت کنه، خیلی کم بخوابه و بیش فعال باشه. ممکنه احساس کنه قادر مطلقه، شکست ناپذیر و تقدیرش برای بزرگی و عظمیت نوشته شده.
در حالی که شیدایی در ابتدا احساس خوبی داره، تمایل داره که از کنترل خارج بشه. در دوره شیدایی فرد ممکنه بیپروا رفتار کنه: برای مثال، پس اندازش رو قمار کنه، درگیر فعالیتهای جنسی نامناسب بشه، دعوا کنه، یا وقتی دیگران از برنامش پیروی نمیکنن، سرزنشگر باشه. یا هرکسی ازش انتقاد میکنه سرزنش کنه. برخی از افراد دچار توهم میشن یا شروع به شنیدن صداها کنن.
علائم و نشانههای رایج شیدایی عبارتند از:
- احساس غیرمعمول شدید و خوشبینانه یا تحریک پذیری شدید
- باورهای غیر واقعی و بزرگبینی در مورد تواناییها یا قدرت خود
- خواب بسیار کم، اما احساس پرانرژی بودن
- آنقدر تند صحبت میکنن که دیگران نمیتونن ادامه بدهند
- افکار مسابقهای؛ پرش سریع از یک ایده به ایده دیگر دارن
- حواس پرتی زیاد، قادر به تمرکز نیستن
- اختلال در قضاوت و تکانشگری
- بی پروا بدون فکر کردن به عواقب کارها عمل میکنن
- هذیان و توهم (در موارد شدید).
علائم افسردگی در اختلال دو قطبی
افسردگی دو قطبی با افسردگیهای معمولی متفاوت هست. داروهای ضد افسردگی به افراد مبتلا به این اختلال کمکی نمیکنه. حتی این خطر وجود داره، که داروهای ضد افسردگی اختلالی دو قطبی رو بدتر کنه.
افسردگی دوقطبی بیشتر شامل: تحریکپذیری، احساس گناه، نوسانات خلقی غیرقابل پیشبینی و احساس بیقرای هست. ممکنه فرد زیاد زیاد بخوابه، آروم صحبت کنه، و وزن اضافه کنه. و مشکلات عمدهای در کار و عملکرد اجتماعی فرد ایجاد کنه.
علائم رایج افسردگی دوقطبی عبارتند از:
- احساس ناامیدی، غمگینی یا پوچی
- تحریک پذیری
- ناتوانی در تجربه لذت
- خستگی یا از دست دادن انرژی
- سستی جسمی و روحی
- تغییر اشتها یا وزن
- مشکلات خواب
- مشکلات تمرکز و حافظه
- احساس بی ارزشی یا گناه
- افکار مرگ یا خودکشی
حرف آخر زیما درباره اختلال دوقطبی
افسانهها میگن افراد مبتلا به اختلال دو قطبی نمیتونن زندگی عادی داشته باشن، یا بهتر بشن. اما واقعیت اینه که افراد مبتلا به این اختلال، مشاغل موفق، زندگی خانوادگی شاد و روابط رضایتبخشی دارن. درسته که زندگی با این اختلال چالش برانگیزه، اما با درمان، مهارتهای مقابلهای سالم و یک سیستم حمایت قوی، به راحتی میتونن علائمشون رو مدیریت کنن و به خوبی زندگی کنن. زیما به شما پیشنهاد میکنه برای درمان این اختلال، از طریق رزرو وقت مشاوره روانشناسی اقدام کنین.
علاوه بر این، افرادی که به اختلال دوقطبی دچار هستن، با احتمال بیشتری به افسردگی فصلی دچار میشن که بهتره در موردش مطالعه کنین و روشهای درمان افسردگی فصلی رو هم بدونین.
0 Comments